Kinderen weten vaak veel meer van internet dan hun ouders. Voor hun is internetten net zo normaal als bv. televisiekijken. Meestal gaat alles ook goed, en zijn er geen echte problemen. Maar op internet staan ook veel dingen die niet goed voor kinderen zijn. Sommige dingen zijn zelfs gevaarlijk! Zo is op internet veel seks te vinden, en ook kinderporno: sex van volwassenen met kinderen. Ook is er veel geweld te zien: bv. mensen die vermoord worden of foto’s met veel bloed. Er zijn ook radicale islamitische websites. Die sites proberen jongeren soms zover te krijgen dat ze gaan vechten in een ander land.

Veel kinderen chatten elke dag via internet: ze ‘praten’ met elkaar, soms ook met een webcam. Ze denken er vaak niet aan dat ook andere mensen alles kunnen lezen. Die mensen kunnen zelfs alles opslaan, ook dingen die eigenlijk niemand zou moeten weten. Ook weet je op internet niet altijd met wie je chat: je denkt bv. dat je chat met een kind, maar het kan een volwassene zijn. Die volwassenen gebruiken soms privé-informatie om kinderen te bedreigen: “Als je niet doet wat ik zeg, maak ik alles bekend wat je verteld hebt!” Soms worden kinderen zo bang dat ze gekke dingen gaan doen, b.v. hun kleren uittrekken voor de webcam.

Sommige kinderen worden op internet gepest door andere kinderen, of ze pesten zelf. Weer andere kinderen raken verslaafd aan chatten, of aan ‘gamen’ (spelletjes spelen): ze kunnen niet meer stoppen.

Wat kan je doen om je kinderen te beschermen tegen de gevaren van internet?

Praat met je kinderen over de risico’s. Leg ze uit dat niets op internet privé is. Andere mensen kunnen altijd zien wat je zegt, schrijft of laat zien (met de webcam). Leg ze ook uit dat ze niet zomaar onbekenden kunnen vertrouwen. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat ze een meisje van 10 jaar is, kan het ook een man van 40 zijn.

Probeer een goed idee te krijgen van wat je kind doet op internet. En ook met wie je kind allemaal contact heeft op internet. Probeer ook duidelijk te maken dat je er bent om je kind te helpen. Zeg je kind dat het altijd naar je toe kan komen als er iets vervelends gebeurt op internet.

Maak je je toch zorgen en wil je advies? Praat er dan eens over op de school van je kind. Of ga naar een opvoedwinkel of een opvoedsteunpunt. Met Google kan je vast wel het adres vinden van zo’n organisatie bij jou in de buurt!

Filters

Er zijn ook filters voor internet. Die filters ‘blokkeren’ websites met bv. seks of geweld: die sites kan je kind dan niet meer zien. Er zijn ook filters tegen de gevaren van chatten. Je kind kan dan niet zomaar met onbekende mensen chatten, maar moet eerst aan jou vragen of dat mag. Een bekende gratis filter is van Microsoft Internet Explorer. Wil je misschien die filter gebruiken? Klik dan hier en lees de informatie.