Via internet kunnen virussen binnenkomen op je computer. Sommige virussen maken je computer kapot of langzaam. Met andere virussen proberen criminelen persoonlijke informatie van je te stelen: bv. wachtwoorden, bankrekeningnummers, creditcardnummers enz. Met je bankrekening of creditcardnummer kunnen ze dan dure spullen kopen op jouw rekening.

Er zijn ook virussen die je computer gebruiken om illegale of criminele dingen te doen. Één voorbeeld daarvan is ‘spam’: illegale reclame die naar zoveel mogelijk adressen gestuurd wordt. Maar zulke virussen kunnen ook inbreken op computers van bedrijven en geld of informatie stelen of veel schade maken. Virussen kunnen dus heel gevaarlijk zijn!

Virusscanners

Wil je geen virussen binnenkrijgen op je computer? Koop dan een goede Virusscanner! De bekendste Virusscanners zijn Norton en McAfee. Als je zo’n programma koopt, krijg je ook een abonnement. Bijna elke dag komen er namelijk nieuwe virussen. Norton of McAfee maakt dan nieuwe anti-virus-programma’s en stuurt ze automatisch naar je computer. Zo is je computer ook in de toekomst veilig tegen virussen.Kijk op www.norton.com en www.mcafee.com/nl. Er zijn ook gratis virusscanners: bv. Avast!, AVG en Microsoft Security Essentials. Kijk voor meer informatie op: www.gratissoftware.nu.

Met een Virusscanner kan je ook controleren of er echt geen virussen op je computer staan. Dat heet een virusscan. Doet je computer vreemd? Doe dan zo’n virusscan. Maar je kunt zo’n scan het beste ook vaker doen, b.v. een keer per maand. Klik op het icoontje rechtsonder op je scherm (Norton heeft een geel icoontje, McAfee een rood en blauw icoontje) en klik op ‘Nu scannen’.