Op internet gebruik je vaak een wachtwoord, bv. voor je e-mail. Maar je hebt ook een wachtwoord als je een internet-bankrekening hebt. Of als je DigID gebruikt. DigID gebruik je bv. als je belastingaangifte doet, als je verhuist of als je een uitkering of officiële papieren aanvraagt. Zorg goed dat niemand je wachtwoorden te weten kan komen:

–           Gebruik een goede Virusscanner.

–           Gebruik niet voor alle dingen hetzelfde wachtwoord. Bedenk verschillende wachtwoorden voor je mail, voor de bank en voor je DigID.

–           Leg je wachtwoorden niet bij de computer, maar op een geheime plaats.

–           Geef nooit je wachtwoord aan anderen! Zeggen mensen dat ze van de bank of van een andere organisatie zijn en je wachtwoord moeten weten? Geloof ze niet! Wachtwoorden zijn geheim en niemand mag ze vragen.

  •  Krijg je een e-mail met de naam van je bank, en staat in de e-mail dat je op een link moet klikken? Doe dat niet, want internet-criminelen sturen ‘phishing- emails’: nep- emails. Als je klikt, kunnen de criminelen met je meekijken en zo je wachtwoord zien. Ga altijd naar de website van je bank om in te loggen, of bel de bank als je twijfelt.