Er zijn miljoenen websites op internet. Hoe vind je nu de website die precies de informatie heeft die jij zoekt? Dat doe je met een zoekmachine.

De meest gebruikte zoekmachine is Google: www. google.nl of www.google.com. Je kunt bij Google zoeken naar websites, maar ook naar afbeeldingen, kaarten (b.v. als je een straat zoekt), nieuws, video’s, en nog veel meer! Je kunt ook bij Google een gratis e-mail adres krijgen. Dat heet Gmail.

 Websites zoeken

De meeste mensen gebruiken Google om websites te zoeken. Je gaat naar www.google.nl, en je typt één of meer woorden over wat je zoekt. Zoek je naar basisscholen in Amsterdam West? Typ dan b.v. ‘basisscholen Amsterdam West’. Zoek je naar informatie over je favoriete muziekgroep? Typ dan de naam van die muziekgroep. Zoek je een recept voor couscous? Typ dan ‘recept couscous’.

Je kunt ook kiezen: wil je alleen websites die in het Nederlands geschreven zijn? Klik dan op de cirkel voor ‘pagina’s in het Nederlands’. Wil je uit álle websites kiezen? Klik dan op de cirkel voor ‘het internet’. Klik daarna op ‘Google zoeken’. Je krijgt dan een lijst met websites. De bovenste is volgens Google de meest bekeken website over dit onderwerp. De tweede is daarna het meest bekeken, enz.

Wil je dat Google precies naar dié combinatie van woorden zoekt die jij typt (zonder andere woorden ertussen)? Dan moet je de woorden tussen aanhalingstekens (“…”) typen.

Naar andere dingen zoeken

Probeer eens alle dingen die je kunt doen met Google: typ één of meer woorden (b.v. ‘basisschool Westerpark’, of ‘Marco Borsato’), en probeer alle knoppen linksboven:

‘Het Internet, Afbeeldingen, Video’s, Maps, Nieuws, Boeken, Gmail, Meer’.