Muziek: downloaden, streamen, branden, rippen en opslaan.

Veel mensen gebruiken de computer om muziek te downloaden van internet. Downloaden betekent: binnenhalen op je computer (vanaf het internet). Een voorbeeld van een website waar je muziek kunt downloaden is I-Tunes. Bij sommige websites (b.v. I-Tunes) moet je betalen, andere sites (b.v. Pirate Bay) zijn gratis. Gratis downloadwebsites voor muziek zijn vaak illegaal: het mag officieel niet. Soms zitten er virussen in de muziekbestanden, dus pas op met downloaden!

Een gratis én legale muziek-site is www.spotify.com. Je kunt daar geen muziek downloaden, maar wel ‘streamen’: gratis luisteren. Wil je weten hoe je Spotify op jouw computer kunt krijgen? Kijk dan op deze pagina: spotify.

Ook op youtube kun je veel muziek vinden. Kijk maar eens op www.youtube.nl.

Je kunt op je computer ook CD’s ‘branden’: je maakt dan een kopie van een CD of je kiest nummers van verschillende CD’s en maakt daarvan een nieuwe CD. Een bekend programma om CD’s te branden is Nero. Maar het kan ook met het programma ‘Windows Media Player’.

Op een normale CD staan muziekbestanden met een hoge kwaliteit: de ‘WAV-bestanden’. Maar die bestanden zijn erg groot, en er passen dus niet zoveel liedjes op een CD. Daarom ‘rippen’ veel mensen CD’s: ze veranderen de grote WAV-bestanden in mp3- of WMA-bestanden. Die zijn vaak wel 10 keer kleiner. Op één CD passen b.v. vaak veel meer dan 100 mp3-liedjes. Rippen kan je b.v. met het programma ‘Windows Media Player’. Je kunt de bestanden opslaan op de computer (in de map ‘Muziek’), maar ook op een CD, een memory-stick of een mp3-speler. Een nadeel van rippen is wel dat mp3-bestanden iets mindere geluidskwaliteit hebben dan de originele WAV-bestanden.